Kde jíst a pít v Krakově | part 1

By B - července 04, 2018

Tenhle článek sepisuju už skoro rok. A je docela vtipné, že během té doby jsem stihla další výlet do Krakova, který byl zaměřený především na výborné jídlo, útulné kavárny a levné drinky. No a díky tomu vám v tomto článku můžu ukázat spoustu úžasných míst, které můžete v Krakově navštívit.
Než se dostanu k tomu jídlu a pití, napřed bych vám ráda připomněla článek z minulého roku, kde jsem podrobně popisovala místa kam jít a co v Krakově dělat, takže pokud máte před sebou první výlet do tohohle nádherného města, určitě se mrkněte.

Rozhodla jsem se udělat články dva, podle částí ve městě - Staré město a Kaziměř. Ve Starém městě jsme bydlely, a je poblíž i Rynek, Wawel a další známé památky. Kaziměř je zase židovská část města plná synagog, kaváren a malých uměleckých obchůdků..

Tentokrát se vrhnu na Staré město a zajímavá místa kolem hlavního náměstí.

Staré město 


Poblíž Rynku je naše oblíbená ulice - Szewska. Na téhle ulici jsme se zamilovaly do spousty věcí - pirožkárny, zmrzliny, baru, klubu a vlastně celkově do té atmosféry. Už jen zbývá nějaká úžasná kavárnička a začnu v téhle ulici nejspíš bydlet.. 
  • Pierogarnia krakowiacy,  Szewska 23
Ochutnaly jsme pirohy tady a ještě v Przypiecek na ulici Sławkowska 32.
Na sto procent vítězí pirohy právě z Pierogarnie.. Jsou za dobrou cenu, mají na výběr jak ze slaných, tak i ze sladkých, a je jich zde několik druhů. Já se zamilovala do ruských (brambory + něco jako tvaroh?), holky zkoušely špenátové, s rajčaty a mozzarellou, v té druhé pirožkárně (Przypiecek) i s lososem. I tahle pirožkárna je docela dobře hodnocena, nejspíš jsme přišly ve špatnou dobu - je otevřeno nonstop, takže i když vás během party přepadne chuť na pirohy, rozhodně víte kam zajít!






  • Lody U Marysi , Szewska 4
Banánová zmrzlina je naprosto top!



  • Bania Luka, Szewska 13  nebo plac Szczepański 6 (od sebe úplný kousek, takže pokud je v jednom plno, běžte do druhýho a naopak)
Neexistuje lepší místo na světě, prostě ne. Skoro vše za 4 zl (cca 25Kč) - pivo, víno, tvrdej. A hlavně naše nejoblíbenější panáky. Do panáku namíchaný sirup + vodka + džus. Jak to jednou zkusíte, už nikdy nebudete chtít přestat, hlavně ne za tu cenu, to je jasný žejo. Můj nejoblíbenější je Pink Candy, holky si zamilovaly Monte, protože chutná jak ten jogurt. Tak polovina z nabídky není vůbec špatná, dál třeba Malynowska, prý i Cocolino nebo Tymbark. Co byl ale opravdu humáč - Monkey brain. Koho by ale napadlo po několika panácích, že vodka a baileys není úplně nejlepší kombinace. 
Pokud někdy budete v Krakově, byl by hřích sem prostě nejít a odjet bez toho, aniž byste zkusili tyhle levný tekutý dobroty. 
Zkoušely jsme i Pijalniu wódki i piwa,  kde ale ty levný shoty nebyly ani zdaleka tak výborný jako v Bania Luce. 



  • Café Camelot, Świętego Tomasza 17
Dokonalá kavárna, která má duši a výbornou atmosféru. Musí být výborná i na snídaně! 




Další kavárny: 

  • Bunkier Cafe, pl. Szczepański 3a
  • Nowa Prowincja, Bracka 3-5
  • Karmello,  plac Wszystkich Świętych 11


My bydlely pokaždé poblíž Wawelu. Letošní ubytko bylo dokonalé - přes airbnb, v podkroví (ty schody zas tak dokonalý nebyly) a ten výhled! Tady odkaz..


Snídaně jsme hledaly poblíž našeho ubytování, ale kavárny, které jsme na snídani navštívily, jsou i blízko centra, takže pokud byste chtěly zajít na kávu a nebýt úplně v centru, tyhle 2 jsou perfektní.. 

  • Gossip café, Zwierzyniecka 4
Výborná a levná snídaně, malá útulná kavárna s milou obsluhou... 




  • Bonjour Cava, Józefa Piłsudskiego 5
Skvělá káva, široká nabídka a jsou na více místech v Krakově. Navíc mají spoustu úžasných dortíků, takže doporučuju ochutnat.. 



Minulý rok jsme byly ještě na snídani v Milkbar Tomasza, Świętego Tomasza 24.. Mají zde výborné palačinky.. Jinak další místa na snídani, které vám můžu doporučit, ale bohužel jsme je nestihly navštívit, jsou:
  • Charlotte, plac Szczepański 2
  • Coffee Kiosk,  Wielopole 14
  • Napnap café, Zwierzyniecka 5
A v neposlední řadě dokonalé místo, kde se mi ani jednou nepovedly hezké fotky.. je to taková směska restaurací, barů a kaváren, a nachází se v komplexu rozpadlých továren, teda aspoň myslím.. 
Tohle, řekla bych hipster místo, najdete na ulici Dolnych Młynów 10.. A pro představu mrkněte na instagram, jak skvěle to vypadá.. 

  • Share:

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Nás s žumem v Krakově nadchla Gospoda Koko - měli tam spoustu malovaných, keramických a jiných slepiček a super vařili. :)

    OdpovědětVymazat