Kde jíst a pít v Krakově | part 2

By B - srpna 05, 2018

Pokračování článku z Krakova, který bude opět plný jídla a pití, tentokrát z Kaziměře, což je část města plná skvělých kaváren, restaurací, fotogenických rozpadlých budov, street artu a celkově to tady má prostě hloubku.

Kaziměř



Já jsem se nějak pomátla a zamilovala si židovskou tématiku. A v Krakově je spousta míst spojených s židy. Třeba tohle náměstí, které leží kousek od Kaziměře, přes řeku -  Plac Bohaterów Getta, nejlíp se sem dostanete, když jdete od Schindlerovy továrny - Lipowa 4

Restaurací je v Kaziměři spousta, jsou v různé cenové relaci, takže s i vybere každý, a jsou buďto zaměřené na polskou kuchyni, či jinou evropskou. Já v Kaziměři neměla moc naplánované restaurace, a ty nejvíc populární byly trošku dražší, než jsme si mohly dovolit. Takže každý rok jsme zamířily náhodně do nějaké hezky vypadající restaurace a nikdy jsme nebyly zklamané. 

  • PUB STAJNIA, Ul. Izaaka 7/1
Daly jsme si tu všechny to stejné a bylo to vlastně úplně jedno, protože to bylo výborný a přejedly jsme se neskutečně. Já si k tomu dala fialkovou limonádu a zamilovala jsem se - takže příští rok dělám fialkovej sirup, protože ten u mě teď nejvíc vede. 




  • Barfly lunch bar, Józefa 15 
Mají i polední nabídku a snídaně, bohužel jsme ani jedno nezkusily. Naposled jsem tu měla výbornej kuřecí steak a Síma si lososa taky moc chválila. Vzadu v restauraci mají nádhernou zahrádku! 





  • Hamsa, Szeroka 2
 Perfektní izraelská restaurace, nádherný vnitřní i venkovní prostory a za kluka, který nás ze začátku obsluhoval, dávám plnej počet, protože byl neskutečně milej, vtipnej a pokoušel se i o nějaký český slovíčka. Daly jsme si jejich mezze set, do kterého si můžete vybrat z nabídky hummusů, apod.. Protože jsme byly 4, objednaly jsme sety 2. A ochutnaly jsme hummus s granátovým jablkem, hummus se sušenými rajčaty, babaganoush, pak jsme si daly 2x falafel, což byla asi chyba, protože jako poslední jsme si vybraly smažený sýr jibneh, a proboha! to bylo něco tak neskutečnýho.. a nejradši bych si dala víc, než jeden kousek. Každopádně mi chutnalo úplně všechno, krom té zeleniny kolem.. Nebudu vás připravovat na to, jak to chutná, abyste ochutnali sami. Ale doteď netušíme, co je to růžový, a kyselý okurky jsou tak 10x kyselejší než jak známe z Česka. 
Každopádně tuhle restauraci doporučuju, i když je trošku dražší, určitě to stojí za to, i pokud tuhle kuchyni vyloženě nemusíte. Já třeba nikdy neměla ráda hummus, nebo teda mi úplně nechutnal, ale až tady jsem si hummus naprosto zamilovala. 






  • Kolanko no 6, Józefa 17
Tuhle restauraci jsme nenavštívily, ale má vysoké hodnocení a vypadá skvěle. Takže menší tip pro vás.. 




A jako poslední Zapiekanki. Zapečený bagety s houbami a sýrem, a vlastně s čímkoliv, co máte rádi. Nejvíc jich najdete na Plac Nowy. Je to jedno z těch hodně levných a rychlých jídel (cenově kolem 50,-).. Možná se to nezdá, ale taková zapiekanka je hodně velká a sytá, takže já zvládla sníst cca polovinu a byla jsem plná. Není to úplně zdravý jídlo, ale je polský, a když už jste v Krakově, tak musíte.. :)



  • Café MOCAK, Lipowa 4J
Kavárna u muzea moderního umění a Schindlerovy kavárny.




  • Alchemia, Estery 5
Naprosto dokonalá kavárna/ restaurace, nejlepší interiér a prostě atmosféra, kterou jinde nenajdete. Paní, která seděla za náma měla kari, který vypadalo úplně skvěle, takže i jídlo tady musí stát za to. 





  • Cytat café, 23, Miodowa
Kavárna s roztomilým interiérem plným knížek, mají docela dobrou nabídku snídaní a dortů. Jediný, co jsme vyzkoušely, byly domácí ledový čaje, ale jako nebyla to úplná hitparáda. Každopádně kavárna byla plná, takže si myslím, že jiný věci rozhodně stojí za to tady vyzkoušet. :) 



Uličky Kaziměře mají jedno bohatství - malý umělecký obchůdky, rozbitý domy, barevný dveře, všemožný pokusy o streetart - a když už jste tady a bloudíte všema těma ulicema, který vás vždy někam dovedou, někam, kde je spousta turistů, tak se vám z těch uliček a obchůdků vlastně ani nechce.  




  • Galerie LueLue, Miodowa 22
Skvělá galerie u Synagogy Tempel (aby vám to usnadnilo hledaní). Najdete uvnitř spoustu originálních a nádherných věcí a prostě neodejdete s prázdnou.



Teď vám můžu slíbit, že snad do příštího roku se tu neobjeví žádnej článek spojenej s Krakovem, každopádně si nejsem jistá, jestli neproběhne další výlet do Krakova, protože pokaždý, když někomu vyprávím o všech těch nádherných místech a panácích za 25,-, tak chtějí jet všichni se mnou. :D

A když už se teda příští rok nepodívám do Krakova, tak snad do jinýho polskýho města! 

  • Share:

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Z tvojich fotiek mám chuť ihneď sa do nich preniesť a ísť do Krakova s tebou. Ihneď! :D

    http://ankalooksword.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat